Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2008

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ - ΟΣΤΕΟΠΕΝΙΑ



Η οστεοπόρωση είναι μια συχνή πάθηση στην οποία τα οστά ( κόκαλα ) είναι εύθραυστα , αδύναμα και με αυξημένη συχνότητα καταγμάτων . Είναι μια ‘‘ ύπουλη ’’ νόσος που δεν προειδοποιεί αλλά γίνεται αισθητή από ένα κάταγμα και τον πόνο που τη συνοδεύει .
Σύμφωνα με τα διεθνή στοιχεία 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 8 άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών θα υποστούν οστεοπορωτικό κάταγμα ( σπάσιμο του οστού ) .
Στην Ευρώπη κάθε 30΄΄ συμβαίνει και ένα οστεοπορωτικό κάταγμα ενώ η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προβλέπει ότι τα επόμενα 50 χρόνια θα υπάρχει τετραπλασιασμός των καταγμάτων του ισχίου . Στην Ελλάδα ο αριθμός των καταγμάτων του ισχίου αυξάνεται κατά 7% ετησίως .
Οι ηλικιωμένοι λοιπόν κινδυνεύουν από την οστεοπόρωση . Η πάθηση , όπως προαναφέρθηκε , είναι δυνατόν να μην έχει ανιχνευτεί και η διάγνωση να γίνεται μόνο μετά από ένα κάταγμα όπως το κάταγμα του ισχίου ή ενός σπονδύλου .

Οστεοπενία σημαίνει χαμηλή οστική πυκνότητα .Η οστεοπενία δεν είναι ασθένεια αλλά δείκτης αυξημένου κινδύνου για κατάγματα .

Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας είναι μία απλή , ανώδυνη εξέταση . Εάν η οστική πυκνότητα παρουσιάζει ανωμαλίες οστεοπενίας , ορισμένες αλλαγές του τρόπου ζωής μπορούν να επιβραδύνουν την απώλεια οστικής μάζας και την εξέλιξη προς οστεοπόρωση μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για κατάγματα .

1 σχόλιο:

v(l)aki είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.