Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2008

ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ – ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ


Ξεκινώντας από την κορυφή , το κεφάλι , η Σπονδυλική Στήλη αποτελείται :
I. Από την αυχενική μοίρα με τους 7 σπονδύλους .
II. Την θωρακική μοίρα με τους 12 σπονδύλους .
III. Την οσφυϊκή μοίρα με τους 5 σπονδύλους και , τέλος
IV. Το ιερό και τον κόκκυγα .
Η οσφυϊκή μοίρα όμως είναι η πιο ευάλωτη γιατί εκεί στηρίζεται το βάρος μας .
Οσφυαλγία είναι ο πόνος χαμηλά στη μέση , ένα πολύ σύνηθες ιατρικό πρόβλημα . Ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται ένα βύθιο επίμονο πόνο ή οξύ , ξαφνικό πόνο , σαν μαχαιριά . Μπορεί να εμφανιστεί αμέσως ύστερα από ατύχημα , πτώση στο έδαφος ή από ανύψωση βάρους , αλλά μπορεί να εμφανιστεί σταδιακά , λόγω των αλλαγών που συμβαίνουν στη σπονδυλική στήλη με τη πάροδο της ηλικίας .
Ισχιαλγία καλείται ο πόνος στο κάτω μέλος , δηλαδή πόνος στη διαδρομή του ισχιακού νεύρου , πόνος στο μηρό , στο γόνατο , στη κνήμη ακόμη και σε όλο το κάτω άκρο ( πόδι ) .
Ανεξάρτητα από που προέρχεται ή τον πόνο που προκαλεί , αναγκάζει τον ασθενή να περιορίσει την δραστηριότητα του , να μείνει στο σπίτι ή ακόμη και στο κρεβάτι .
Οκτώ στους δέκα ενηλίκους θα εμφανίσουν κάποια στιγμή οσφυαλγία ή ισχιαλγία . Από αυτούς , οι μισοί θα υποτροπιάσουν , δηλαδή θα ξαναπονέσουν στη μέση τους στους επόμενους μήνες ή τα επόμενα χρόνια . Το 20% των ασθενών θα παραπονιέται για μόνιμο χρόνιο πόνο στη μέση . Είναι η πιο συχνή αιτία για την οποία κάποιος απουσιάζει από την εργασία του . Είναι πολύ συχνό πρόβλημα στους αθλητές αλλά και τα παιδιά .

Παράγοντες κινδύνου :
1. Ηλικία .
2. Η φυσική μας κατάσταση .
3. Διατροφή .
4. Η κληρονομικότητα .
5. Άλλες παθήσεις .
6. Το επάγγελμα .
Παθήσεις που τη προκαλούν :
1. Η κήλη του Μεσοσπονδύλιου Δίσκου .
2. Τραυματισμοί .
3. Διάφορες άλλες παθήσεις .
4. Φλεγμονές και όγκοι ( σπανιότερα ) .

Δεν υπάρχουν σχόλια: