Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2008

Δισκοπάθεια - Δισκοκήλη

Η δισκοκήλη είναι συχνή πάθηση . Συμβαίνει όταν ο πηκτοειδής πυρήνας του μεσοσπονδύλιου δίσκου , διολισθαίνει με πρόπτωση μέχρι την περιφέρεια του ινώδους δακτυλίου ερεθίζοντας ή πιέζοντας έτσι τα νεύρα . Προκαλεί πόνο στη μέση που αντανακλάται στο ένα κάτω μέλος μέχρι το πόδι .
Πολλοί ασθενείς ανακάμπτουν από αυτή την κατάσταση χωρίς να χρειαστεί να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση , μόνο με την λήψη φαρμακευτικής αγωγής .Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις η χειρουργική επέμβαση είναι αναπόφευκτη .
Για παράδειγμα , για έναν ασθενή που παρουσιάζεται με ισχιαλγία δηλαδή πόνο στο κάτω μέλος λόγω δισκοκήλης , υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ιαθεί χωρίς επεμβατική αντιμετώπιση .Εάν όμως η κατάσταση του δεν εξελίσσεται καλά και αν υπάρχουν και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες , τότε η χειρουργική επέμβαση μπορεί να βοηθήσει περισσότερο .
Σε αυτή την πάθηση υπάρχουν 3 τρόποι θεραπείας :
Συντηρητική θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή , φυσικοθεραπείες , ειδικές ασκήσεις .
Ενδοσκόπηση Σπονδυλικής Στήλης .
Χειρουργείο Σπονδυλικής Οσφυϊκής μοίρας .
Ο γιατρός θα αποφασίσει την κατάλληλη μέθοδο ανάλογα την σοβαρότητα της κατάστασης .
Φυσικά στις περιπτώσεις που υπάρχουν ανησυχητικά σημεία όπως σύνδρομο ιππουρίδας ( επηρεασμός της κινητικότητάς και αίσθησης , διαταραχές κύστης ) , άλλα νευρολογικά σημεία που δείχνουν ότι η πίεση του νεύρου είναι απειλητική ή όταν η συντηρητική θεραπεία δεν αποδίδει και υπάρχουν συχνές υποτροπές της πάθησης , τότε ο γιατρός θα συμβουλεύσει πολύ ταχύτερα τη χειρουργική

Δεν υπάρχουν σχόλια: