Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2008

Πρόληψη Καταγμάτων

1. Διατηρείτε ένα κανονικό βάρος σώματος , να έχετε μια ισοζυγισμένη υγιεινή διατροφή και να μην αμελείτε την καθημερινή σωματική άσκηση. Οι ασκήσεις που υποχρεώνουν το σώμα να μεταφέρει βάρος όπως για παράδειγμα το περπάτημα , βοηθούν ουσιαστικά στην ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος , στη διατήρηση της υγείας των οστών , των αρθρώσεων και γενικά για τη συνολική υγεία του οργανισμού μας .
2. Αποφύγετε το σκύψιμο και το σήκωμα βαρέων αντικειμένων .
3. Η έκθεση στο ηλιακό φως για περίπου 10 λεπτά την ημέρα , βοηθά στη σύνθεση ικανοποιητικής ποσότητας βιταμίνης D στο σώμα σας . Εάν κρίνεται αναγκαίο από το γιατρό σας , μπορείτε να παίρνετε συμπληρώματα ή φαγητά εμπλουτισμένα με βιταμίνη D .
4. Να τρώτε φαγητά πλούσια σε ασβέστιο : Γαλακτοκομικά , πράσινα φυλλώδη λαχανικά . Ρωτήστε το γιατρό σας εάν είναι καλό για σας να παίρνετε συμπληρώματα ασβεστίου .
5. Είναι καλό να κάνετε τεστ για μέτρηση της οστικής πυκνότητας σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας .
6. Μην καπνίζετε .
7. Οι γυναίκες να φορούν παπούτσια με χαμηλό τακούνι για καλύτερη ισορροπία και αποφυγή πτώσεων .
8. Μεγάλη προσοχή σε :
· Σκάλες
· Πεζοδρόμια
· Έπιπλα , Εξοπλισμό σπιτιού
· Παιδικά Παιχνίδια
· Καλώδια
· Ξηλωμένα δάπεδα
· Υγρά δάπεδα
· Γυαλιστερές επιφάνειες
· Παγωμένα σημεία
· Χαλιά
· Μπάνιο και ντους
· Λάδια και γράσα
· Συρτάρια
9. Υπάρχουν φάρμακα για τη πρόληψη και θεραπεία της οστεοπόρωσης . Τα διφωσφονικά καθυστερούν την απώλεια της οστικής μάζας και αυξάνουν την οστική πυκνότητα . Οι εκλεκτικοί τροποποιητές των υποδοχέων των οιστρογόνων , τα οιστρογόνα και άλλες ορμόνες βοηθούν στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας . Μερικά από τα φάρμακα αυτά μειώνουν τον κίνδυνο καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης αλλά όχι τα κατάγματα των ισχίων ή άλλα είδη καταγμάτων . Τα φάρμακα αυτά , έχουν επίσης και άλλες παρενέργειες που είναι καλό να συζητήσετε με το γιατρό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: