Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2008

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ – ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ


Η οστεοαρθρίτιδα είναι μία πάθηση του αρθρικού χόνδρου . Ο αρθρικός χόνδρος είναι ο ιστός που καλύπτει τα δύο άκρα των οστών που σχηματίζουν την άρθρωση . Στη συνέχεια η νόσος προσβάλλει το οστό που βρίσκεται κάτω από το χόνδρο , τον αρθρικό υμένα , τους συνδέσμους και τους τένοντες της άρθρωσης .
Το γόνατο και το ισχίο είναι οι αρθρώσεις που προσβάλλονται συχνότερα από οστεοαρθρίτιδα .
Οι πιο σημαντικές κλινικές εκδηλώσεις που αντιλαμβάνεται ο ασθενής , είναι ο πόνος και ο περιορισμός της λειτουργικότητας της άρθρωσης .
Στην οστεοαρθρίτιδα του ισχίου είναι χαρακτηριστικός ο πόνος στη βουβωνική χώρα που αντανακλά στο μπροστινό τμήμα του μηρού μέχρι το γόνατο . Επίσης μπορεί να συνυπάρχει δυσκολία κατά τη βάδιση και αδυναμία του ασθενή να φορέσει τα παπούτσια ή τις κάλτσες του από την προσβεβλημένη πλευρά .
Στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος εκτός από το άλγος που μπορεί να είναι και νυχτερινό , ο ασθενής αντιλαμβάνεται κριγμό κατά τις κινήσεις της άρθρωσης και τη σταδιακή παραμόρφωση αυτής .
Η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας επιβεβαιώνεται από τον ιατρό συνήθως με τη βοήθεια των απλών ακτινογραφιών . Οι εξετάσεις αίματος και ούρων είναι συνήθως φυσιολογικές αφού δεν επηρεάζονται από την πάθηση ενώ η Μαγνητική Τομογραφία αποτελεί την εξέταση εκλογής στα αρχόμενα στάδια της νόσου .
Η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας στα αρχικά στάδια είναι συντηρητική . Παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα , αλλαγή των καθημερινών δραστηριοτήτων , φυσικοθεραπείες και ενδαρθρικές εγχύσεις ουσιών που ομαλοποιούν το μεταβολισμό της άρθρωσης , ανακουφίζουν τον ασθενή και καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου .
Όταν όμως ο πόνος προκαλεί αναπηρία στον ασθενή και δεν υπάρχει ανταπόκριση στα παραπάνω θεραπευτικά μέτρα τότε η χειρουργική θεραπεία αποτελεί τη μόνη θεραπευτική διέξοδο .

Δεν υπάρχουν σχόλια: